Stiefgezin

Spiegeltje, spiegeltje…

In veel sprookjes hebben de stiefmoeders een negatieve lading gekregen, iets wat in deze tijd; waar veel stiefmoeders zijn en er voorlopig nog bij blijven komen, erg jammer is. Het woord ‘stief’ betekent alleen maar dat een bloedband ontbreekt. Gelukkig hoeven liefde en genegenheid niet te ontbreken!
De meeste mannen/vrouwen stappen zonder enige ervaring in hun nieuwe rol. Je gaat een nieuw gezin vormen met je partner, zijn/haar kinderen en wellicht ook nog jouw eigen kinderen.

Onzeker in je stiefouderrol

Je bent verliefd en zit nog op een roze wolk, maar tegelijkertijd krijg je met veel items te maken zoals: loyaliteit, opvoedingsverschillen, schuldgevoelens, communicatie, sfeer in het gezin, de rol van de biologische ouder, je eigen normen en waarden enz. Dingen waar je niet van weet hoe dit allemaal werkt, er zijn geen regels voor te vinden in de boeken. Wel kan het er voor zorgen dat je onzeker wordt en uit balans raakt. De rol die we hebben als stiefouder is een bijzondere rol maar vaak ook erg ingewikkeld.

Balans, rust en ruimte voor jezelf

Als stiefouder heb je veel te brengen en te geven aan iedereen binnen het samengestelde gezin. Het is daarbij belangrijk dat je ook jezelf niet vergeet en dat er een balans komt met daarbij rust en ruimte voor jezelf.
Ik begeleid stiefouders bij het vinden van die balans, rust, ruimte en bij het ontdekken van hun eigen kracht zodat ze deze positief in kunnen zetten binnen het samengestelde gezin.