Ervaringen van stiefmoeders in hun stiefgezin

 

Suzanne uit ‘s-Hertogenbosch
Mooie ervaring:
Ik vind de volledige bereidheid van mijn vriend Marc om mijn dochter te accepteren heel bijzonder en ook van zijn kinderen om mij en mijn dochter Sanne te accepteren.

De vakantiemomenten omdat we dan langere tijd met 5en zijn, dan lijken we een normaal gezin, en bouwen onze eigen rituelen en gebruiken op. Heel dierbaar.

Het feit dat ook wij in 9 jaar een vat hebben gevuld, waar mooie herinneringen en anekdotes uit opgevist kunnen worden. Goed voor de binding.

Dat het goed is zoals het is. En dat kinderen veel makkelijker oké zijn met de situatie zoals die is, als misschien wel de ouders en stiefouders…

Lastig:
De ‘machtige’ positie van de ex. Zij bepaalde en kreeg zoals ze het wilde, met name de eerste jaren in onze relatie. Dat was voor mij een storende factor, totdat ik daar afstand van nam.

De gebruiken en gewoontes die Marc met zijn kinderen gewend was in hun oude gezin, die stonden lijnrecht op die van mij met Sanne.

Mijn rol als vriendin van Marc en moeder van Sanne, daar kwam ik in spagaat. Ik wilde het voor allebei opnemen, en juist daardoor ontstond onrust.

Floor uit Tilburg:
Mooie ervaring:
Ik ben “stiefie” van een heerlijke 14-jarige pubermeid Eva. Onze klik is (gelukkig) fantastisch en we kunnen heel goed door 1 deur.
Ik ben heel erg trots op onze band omdat ik haar vertrouwenspersoon ben, voornamelijk voor zaken die ze liever niet tegen haar eigen ouders verteld.

Lastig:
De moeilijke punten als “stiefie” is dat ik uit mijn eigen opvoeding andere normen en waarden heb meegekregen en ik Eva ook graag het beste wil meegeven. Soms is dat niet makkelijk als haar biologische ouders daar anders in staan, of erger nog: niet op 1 lijn liggen.
Overall, ik ben super trots om ‘stiefie’ te mogen zijn van Eva!

 

 

Esmeralda uit Eindhoven:
Mooie ervaring:
Mijn laatste mooie ervaring is dat mijn oudste stiefzoon Jeroen met mij mee op reis is geweest. Ik ben stewardess en kon hem meenemen naar Zuid-Afrika.
Omdat hij nog geen 18 is moesten er van allerlei gemeentelijke papieren geregeld worden door beide ouders. Dit is in goede harmonie geregeld waarbij het belang van Jeroen voorop stond.
De reis was bijzonder, we hebben voor het eerst in 4 jaar veel tijd met z’n tweetjes doorgebracht en het voelde heel natuurlijk.
Normaal zijn er altijd zijn vader & broertje bij als we op vakantie zijn. Ik vond het mooi om te zien dat we op dezelfde ontspannen manier met elkaar omgingen als dat we met z’n allen zouden zijn.

Lastig:
Ik vind het stiefmoederschap eigenlijk alleen lastig t.o.v. de ex.
Ik heb een hele goede band met de kinderen maar heb in de afgelopen jaren het meest moeite gehad met “de ex”.Ik snap niet dat de moeder niet wil weten wie er met haar kinderen omgaat, wie haar kinderen deels mee opvoedt. Er is vanaf het begin een ijzige afstand gehouden omdat de ex haar boosheid niet zou kunnen hebben bedwingen t.o.v. mij.
Zij is zelf bij mijn vriend weggegaan dus ik zou geen bedreiging moeten zijn. Ik vind het jammer dat boosheid en jaloezie in de weg staan, dat we door haar emoties niet ontspannen met elkaar om kunnen gaan.
In het begin heb ik contact met haar gezocht met de verjaardagen van de kinderen. Hier is nooit op gereageerd. Nu zijn we een paar jaar verder en gaat ze ineens toenadering zoeken. Ik vind dit heel lastig en heb daar eigenlijk helemaal geen behoefte meer aan.

Tessa uit Kaatsheuvel
Mooie ervaring:
De band die ik op heb gebouwd door ook gezellige dingen alleen met mijn stiefkindjes te doen, we lachen, praten en dat geeft vertrouwen.

De avond voordat de kinderen weer naar moeder gaan nemen we in bed altijd even de leuke dingen nog eens door die we mee hebben gemaakt, het is fijn om te horen dat ze het naar hun zin hebben wanneer ze bij ons zijn.

Lastig:
De moeder van de kinderen wil mij niet ontmoeten, vreemd want het lijkt me als moeder wel prettig als je weet met wie je kinderen een paar weken op vakantie gaan.

Ook het opzetten van de kinderen tegen mij vind ik verschrikkelijk, het is dan altijd weer “aftasten” in welke bui de kinderen binnen komen als ze worden gebracht. Maar ook het conflict wat ik soms in mijn stiefdochter zie vind ik verschrikkelijk, zij mag mij niet leuk vinden van mama, ze geeft dan bij me aan dat ze het niet eens is met haar moeder en dat ze me juist heel lief vindt.

Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven, soms vind ik dat mijn vriend meer voor mij op moet komen richting zijn ex.